Zvolen zdolal v piatom semifinále Piešťany a v sérii vedie 3:2

31.03.2013 Celý región

Zvolen 30. marca (TASR) - V piatom semifinálovom zápase play off hokejovej extraligy HKM Zvolen zvíťazil nad ŠHK 37 Piešťany 2:1 po samostatných nájazdoch a v sérii vedie 3:2.

Séria pokračuje šiestym duelom v pondelok v Piešťanoch.

HKM Zvolen - ŠHK 37 Piešťany 2:1 sn (1:0, 0:1, 0:0, -0:0, 1:0)
Góly: 4. Podkonický (Čierny), rozh. sam. nájazd Chovan - 39. J. Ručkay (H. Ručkay, Filip).
Rozhodcovia Baluška, J. Konc - Rovenský, V. Snášek,
vylúčení 4:4,
presilovky 0:0,
v oslabení 0:1,
zmeny: 27. Novajovský - 21. navyše Mišura, Toman, Šišovský, 70. Ondrejka za Tomeka,
4265 divákov.
/Stav série 3:2./

HKM Zvolen: Šimko - Čierny, Juraško, Pichnarčík, Mucha, Hraško, Hertl - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Kalla - Puliš, Mahdalík, Ďaloga

ŠHK 37 Piešťany: Tomek - Brňák, Bučka, Drgoň, Filip, Urban, Hruška, Kolník - Saliji, Nemec, Melichárek - J. Ručkay, Peško, H. Ručkay - Stupka, Mertel, Haring

Najlepším liekom pre domácich, aby zabudli na gólový prídel v predchádzajúcom zápase, bolo čo najskôr vsietiť. Zámer sa im dokonale podaril, po krásnej kolmici od Čierneho sa v nájazde Podkonický s dokonalým bekhendom nemýlil a hneď sa hralo Zvolenčanom ľahšie. Obaja brankári sa po strelách L. Juríka a H. Ručkaya v 2. min dostali prvýkrát do akcie a aj keď sa v prvej tretine príliš nezapotili, párkrát sa vyznamenali. Domáceho Šimka prevetrali hostia najmä v 10. min po dokonalom zámku, z ktorého pramenili šance Haringa, Mertela i Filipa. Svetlý okamih bol naozaj len okamihom, pretože sa často k radikálnym strelám nepretlačili, rovnako ako domáci. V 11. min sa Podkonický v oslabení pokúsil nadviazať na svoju presnú gólovú trefu, v 16. min po učebnicovej kombinácii sa v zakončení ocitol Škvaridlo, Tomek bol však namieste.

V druhej tretine sa postarali hostia o 'výkladný' vyrovnávajúci gól, umocnený tým, že padol tesne pred prestávkou v 39. min a navyše v oslabení. Spolupráca bratov Ručkayovcov nemala chybu a na 'vešiak' J. Ručkaya nemal šancu ani brankár Šimko. Inak opäť ťahali narovnako obe strany, domáci so šancami Puliša v 23. min, v 30. min sa na dvakrát snažil Chovan, v 37. min sa L. Jurík sám na seba hneval, že nemieril presnejšie. Piešťancom v 25. min nedopriala 44-sekundová presilovka o dvoch hráčov, o minútu neskôr Melichárek v presilovke piatich na troch netrafil z uhla prázdnu bránku a v 34. min nepokrytý Filip sám pred brankárom nevyzrel na Šimka.

Tretia dvadsaťminútovka spočiatku pôsobila na divákov uspávajúco, no s blížiacim sa koncom sa dvíhalo pri každej akcii aj napätie. Od 48. min vyplytval Zvolen zle zahratú presilovku, po nej Škvaridlo nastrelil zblízka žŕdku, pred bránkou Piešťan priháralo, až tlak 'rytierov' narušilo vylúčenie Muchu v 56. min. Bližšie ku gólu mali Zvolenčania, no odmeny sa nedočkali. V nastavenom čase spáll najväčšiu šancu v 64. min hosťujúci Nemec a o osude zápasu sa rozhodovalo v nájazdoch, so šťastným koncom pre Zvolen, konkrétne Chovana a Kallu. Zaujímavosťou bolo, že pred samostatnými nájazdami Tomeka v bránke Piešťancov vystriedal Ondrejka.

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Zápas sa vyvíjal pre nás dobre, neustále sme mali lepšiu medzihru, no v najhoršom okamihu sme inkasovali. Dostali sme sa do kŕča, protiútoky súpera boli nebezpečné, narušila sa nám harmónia a nevyriešili sme recept na brankára Tomeka. Hráči pristúpili k zápasu veľmi dobre, no v presnosti striel a v presilovkách sme neboli efektívni, navyše sme si dovolili prepych s gólom do vlastnej siete v početnej výhode."

Milan Klement, kouč Piešťan: "Nasadenie brankára Ondrejku, to bola lotéria, tentoraz to nevyšlo. Ja som s Tomekom konzultoval samostatné nájazdy a rozhodli sme sa, že to skúsime s Ondrejkom. Ďalšia prehra v nájazdoch mrzí, rovnako ako prvý inkasovaný gól po signále, na aký som upozorňoval. Ustáli sme však stav a len som hráčom zdôrazňoval, že teraz sa budú báť oni. Aj sa tak stalo, keď sme strelili vyrovnávajúci gól. Teraz len dúfam, že doma budeme opäť nebezpeční a úspešnejší."

Michal Chovan, s gólom v samostatnom nájazde Zvolena: "Šancí sme mali dosť, len nás brzdí strelecká nemohúcnosť. Je to ťažká séria, bude to ešte tuhý boj, no verím, že to 'ukopeme'. Toto víťazstvo je pre nás nesmierne dôležité, dúfam, že psychicky budeme vo výhode. Môj samostatný nájazd bol o výbere, čo urobím, rozhodnutý som vopred nebol, no výšlo to, vsadil som na dobrý blafák."

Marek Šimko, brankár Zvolena: "Veľmi dôležité víťazstvo, zavŕšili sme ho v nájazdoch, o to je cennejšie víťazstvo. Nervy pracovali, no ustrážili sme ich. Mišovi Chovanovi som pred samostatným nájazdom len šepol, či si všimol výmenu brankárov, je to však vec súpera, jeho starosť. Hrali sme dobre dopredu, bránku sme dobýjali, Piešťanci pozorne bránili, taký typický náš vzájomný zápas."

Jakub Ručkay, strelec gólu Piešťan: "Mali sme šance, nepadlo nám to, no aj Zvolen sa často pokúšal prekonať Tomeka. Nič sa nedeje, v samostatných nájazdoch nám to nepadlo, teraz sme odhodlaní doma vyhrať a opäť sa vrátiť do Zvolena. U nás to bude opäť boj, uvidíme, kto v sebe nájde viac síl, pretože únava sa hlási. Zabezpečená obrana nám prináša efekt celú sezónu, určite od tejto taktiky neupustíme."

Jozef Ondrejka, náhradný brankár Piešťan nasadený na samostatné nájazdy: "Človek na lavičke dosť stuhne, je to poriadna porcia času čakať až do samostatných nájazdov. V polovičke predĺženia som sa dozvedel, že pôjdem do bránky, nebol čas sa rozcvičiť, bolo to o náhode, o šťastí."
 

Vyberte región